top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıBüşra Donat Ergin

Özel Günlere Hazırlanırken Zinde Kalmanın İpuçları

Kimimizin metabolizması özel günlere hazırlanırken hızlanır, kimimizinki yavaşlar. Bunun sorumlusu kortizol, noradrenalin gibi stres hormonları, fiziksel aktivitede değişim, su tüketiminin farklı sebeplere bağlı olarak azalması, bağışıklığın düşmesi ile geçirilen enfeksiyöz hastalıklar, sindirim problemlerinin gelişmesi vb sıralanabilir.

Beslenme ve fiziksel aktivite metabolizmayı büyük oranda etkileyen iki temel faktör.

Fiziksel aktiviteyi olabildiğince sürdürülebilir şekilde yapmaya gayret edin. Kısa dönemde yoğun egzersizler yerine uzun süre devam edebileceğiniz, keyif aldığınız ve size uygun bir program tercih edin. Bunun için bir spor eğitmeninden yardım isteyin. En iyi egzersiz yaptığınız egzersizdir, yürüyüşleri küçümsemeyin!

1. Ağırlık Yönetimini Sağlayın

Egzersizin bir ucundan tuttunuz, bir eğitmen ile anlaştınız, pilatesinizi / antrenmanınızı yapıyorsunuz veya ben yürümeyi tercih ediyorum dediniz ve evinize yakın bir parkta yürüyüşler planladınız. Şahane!

Ancak beslenme düzenini de sağlarsanız aldığınız performans ve verim maksimum olacak!

Beslenme %70, egzersiz %30 gibi düşünebilirsiniz yaşam tarzı değişikliğinde.

Kilo yönetiminin matematiği basittir aslında; amacınıza göre hesaplanır.

Amaç kilo vermekse; alınan enerjinin harcanan enerjiden küçük olması gerekir.

Kilo almak ise tam tersini gerektirir; alınan enerjinin harcanandan çok olması istenir.

Kilo verme hedefiniz varsa egzersiz önemli bir harcanan enerji kaynağıdır.

Beslenme programının size; hedefinize, yaşınıza, sağlık durumunuza, aile öykünüze, fiziksel aktivite durumunuza, iş ve çalışma saatlerinize, mevcut beslenme alışkanlıklarınıza göre hazırlanması gerekir.

Bunun için diyetisyen yardımı almalısınız.

2. Bağışıklığınızı güçlü tutun!

Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birçok farklı enfeksiyon tipi baş gösterir. Sistemi güçlü tutmak için antioksidan alımınızı artırmalısınız.

Renkli, kırmızı, çeşitli mevsim meyve sebzelerini tüketin. Bitki çaylarından faydalanın, kateşinden zengin yeşil çay tüketin. (Miktar ve sıklık için doktorunuza ve diyetisyeninize danışın.) Bunun yanı sıra barsak sağlığınızı önemseyin, gerekliyse probiyotik kullanın. Haftada 1 veya 2 kez balık tüketmelisiniz. İçeriğindeki EPA, DHA ve omega 3 yağ asitleri antiinflamatuar özelliğe sahip. Yani vücudun virüs, bakteri, parazit gibi enfeksiyonlara karşı direncini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Tabiki her zaman ihtiyacınız olan bol suyu da ihmal etmeyin.

3. Hafifleyin!

Barsak düzeniniz bu tip heyecanlı, stresli dönemlerde hormonların ve bağışıklık sisteminin etkisiyle bozulabilir. Bu durum şişkinlik, ödem, haz, sindirim problemleri, konstipasyon (kabızlık) – diyareye (ishal) neden olabilir. Bir takım gıdalara intoleransınız gelişebilir.

Beslenme tedavisi bir beslenme uzmanı tarafından size özel planlanmalıdır.

Ancak akut konstipasyonlarda su tüketimini artırmanız, meyve-sebze, yulaf gibi posalı gıdaları daha çok tüketmeniz faydalı olacaktır.

Meyve ve sebzeleri mümkünse iyi yıkayıp temizledikten sonra kabuklu tüketmeli, ekmek seçimi yaparken tam buğday, çavdar, kepekli türlerini tercih etmelisiniz.

Bunun yanı sıra çokça fayda gördüğümüz sade kefir/ evde mayaladığınız probiyotik yoğurtlar barsak sistemini harekete geçirir, düzenli çalışmasına faydalı bakterilerin çoğalması ile yardımcı olur. Meyve, sebze gibi posalı gıdalarla birlikte tüketip hem bağışıklığınızı güçlendirin, hem sindirim sisteminizi rahatlatın!

Son olarak doğru yağ seçimine dikkat edin: zeytinyağı, fındık yağı, ceviz, çiğ fındık ve badem sağlıklı yağlar arasında.

İpuçlarını toparlayacak olursak;

- Bol su için.

- Çeşitli ve renkli mevsim meyve – sebzelerin tüketimini artırın!

- Yulaflı tarifler deneyin, kahvaltı alternatifi olarak yararlanın!

- Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlardan faydalanın!

- Ara öğünlerinizi atlamayın, düzenli beslenin!

- Doktorunuza, diyetisyeninize danışıp kateşinden zengin bitki çayları için.

- Kefir ve probiyotikli yoğurtlarla ara öğünler yapın!

- Akşam yemeklerinde sebze tercih edin, et tüketimini gündüz saatlerine saklayın.

- İyi uyuyun!

Sevgiler,


5 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page